понедељак, 18. април 2011.

Ko je ' ođe lud a ko normalan?!

Zaista se pitam: '' Ko je ' ođe lud a ko normalan?! '' Da li su ludi oni što se igraju s' nama ili smo ludi mi što pristajemo na ove igre bez granica?! Verovatno smo ludi svi.
Svakodnevno smo u prilici da čujemo i vidimo sve i svašta. Tu cenzure nema. Istinska demokratija. Sve što ne valja kod nas cveta i funkcioniše, perfektno. Principi su nepostojeći, moral je odavno ispario ( ako je uopše ikada i postojao) , politika, polako ali sigurno, postaje najomraženija profesija a mi što se njome, kao naukom bavimo, ili što je na bilo koji način trpimo i živimo, sasvim sigurno gubimo svaku nadu da je sutra novi dan. Države i njene institucije nam, rekla bih direktno, šalju kojekave poruke, koje nimalo nisu optimistične. Ukradi milione, vrati milion, pristani ili moli za kućni pritvor i dosije se briše. Mislim, nisu svi privilegovani. Da se razumemo, jedan je kum Ivica! Ma... Ministarstvo pravde i policije više ne treba ni da postoje. Nisu neophodni, jer se sve internim dogovorom može rešiti. Kakve institucije, kakva pravna država! Šta će nama to?! Pevačica je bila verna kumstvu pa je stoga i razmena usluga uspešno obavljena.
Neverni Toma je problematičan. Nije bio dobar i veran kum, pa stoga mora i da plati ceh. Želi da štrajkuje?! Štrajkovao je?! Završio je u bolnici?! Ma... Posustao je brzo. Nije im trebalo mnogo vremena da ga '' nateraju'' da primi infuziju i povrati snagu. Pa ne može polumrtav ić' u napad na živahne i čile žutaće. Boris Tadić je nikada lepši i jači. Mora Tomislav vitaminima da se podmiri, inače... Ništa od prevremenih izbora. Kakva španska serija u režiji srpske javnosti i pojedinih političkih aktera. Prava melodrama. Pitam se, samo, do kada će sve ovo da traje? Hoće li kao i sve, u miloj nam zemlji, da bude aktuelno nekoliko dana i onda da se sve, opet, vrati na svoje mesto? Treba li nam ova havarija, uopšte? Ima li narod više snage, nerava i razumevanja za ispade, ovoga tipa? Pa za koga će ovaj, jadni, narod da glasa sve i da dođe do '' Tominih'' izbora? Ma koji god izbori da se raspišu, sasvim je svejedno. Građani će apstinirati. Nemaju oni kome glas da daju. Ni opozicija nije ono što je nekada bila. I ona kada bi postala pozicija činila bi isto.
Ponekad pomislim da bi naše društvo uređenije bilo a država efikasnija, kada bismo imali onaj ozloglašeni jednopartizam i neprikosnoveni autoritet oličen u jednom čoveku. Druže Tito, gde si?!
M.M.

Нема коментара:

Постави коментар